Alternate Text

DME

Diabetic Macular Edema

כל מה שצריך לדעת על טיפול בבצקת מקולרית סכרתית

הטיפולים הזמינים כיום לטיפול בבצקת מקולרית על רקע סוכרתי (DME) חשובים להשגת הטבה בראייה ושימורה לאורך זמן. ד"ר תמיר וינברג בסקירה על מגוון הטיפולים הקיימים, החל מטיפול מונע באמצעות איזון הסוכרת ובדיקות סקר לחולי סוכרת, דרך הטיפולים השונים.

תמיר ויינברג
ד"ר תמיר וינברג רופא עיניים מומחה למחלות רשתית, המרכז הרפואי קפלן

העין, אומנם בין האיברים הקטנים בגופנו, צורכת מהגוף יחסית לגודלה כמות רבה של אנרגיה, ומכאן שאספקת הדם לעין ענפה מאוד. הסוכרת, מחלה סיסטמית שנוגעת לכלל מערכות הגוף, עשויה להתבטא בין היתר בפגיעה בכלי הדם הקטנים שבעין. רטינופתיה סוכרתית (DR) הינה ביטוי עיני למחלת הסוכרת שבה מתרחשת פגיעה בכלי הדם הקטנים המזינים את הרשתית. דרגת חומרת הרטינופתיה הסוכרתית עשויה להשתנות בין מטופל למטופל, אך בכל הדרגות השונות עשויה להופיע 'בצקת מקולרית על רקע סוכרת' או DME. מילת המפתח בפגיעה העינית במחלת הסוכרת הינה 'איסכמיה' – מצב שבו רקמת גוף אינה מקבלת אספקת דם בכמות נאותה, משנית לפגיעה בכלי דם. כתוצאה מהאיסכמיה, האיבר הפגוע מאותת לגוף לעזרה דרך הפרשת חומרים שונים, החשוב מביניהם ברטינופתיה הסוכרתית הינו VEGF (Vascular endothelial growth factor) המעודד צמיחת כלי-דם בלתי תקינים שעלולים לגרום לפגיעה ברשתית. בנוסף, מתרחשים תהליכים נוספים המובילים לפגיעה העינית: פגיעה בכלי הדם הקטנים (ה'קפילרות') בעין, תהליכים דלקתיים אשר גורמים לדליפה מכלי הדם, לדימומים ולפגיעה ביכולת הגוף לפנות את הנוזל. נוזל זה מצטבר במרכז הראייה של העין (המקולה) ובכך המטופל חש בירידה בחדות הראייה. במידה שלא נעשה אבחון או טיפול בזמן, הנזקים עשויים להיות חמורים ואף בחלקם בלתי הפיכים. כיום ישנו מגוון רב של טיפולים זמינים לטיפול בבצקת מקולרית על רקע סוכרתי (DME) והם חשובים מאוד להשגת הטבה בראייה ושימורה לאורך זמן.

כיצד ומתי מתחילים טיפול ב־DME?

הטיפול ב־DME מתחיל עוד בטיפול בסוכרת עצמה, כשהמטרה העיקרית היא שמירה על סוכרת מאוזנת באמצעות שמירה על אורח חיים מותאם ובריא וטיפולים תרופתיים לסוכרת ולא פחות חשוב, ביצוע בדיקות סקר תקופתיות אצל רופא עיניים. בדיקות אלו כוללות לרוב בדיקת חדות ראייה ובדיקת רשתית בהרחבת אישונים או 'צילום פונדוס' (צילום קרקעית העין). במקרה של חשד לבצקת, הרופא יבקש לבצע בדיקת OCT, סריקה לא פולשנית של הרשתית ברזולוציה גבוהה שיכולה לאתר נוכחות של נוזל במרכז הראייה. אבחון של רטינופתיה סוכרתית עם בצקת שמערבת את מרכז הראייה, כלומר DME, דורשת על פי רוב התחלת טיפול (למעט מקרים שבהם ראיית המטופל טובה מאוד, על פי שיקול דעת הרופא המטפל).

מהו הטיפול בנוגדי VEGF?

פגיעה בכלי הדם הקטנים שבעין מובילים לתהליך המכונה 'אסכמיה', שבו האזורים ברשתית העין לא מקבלים את אספקת המזון והחמצן שהם זקוקים לה. בשלב זה משתחררים בעין חומרים שנועדו לאותת לגוף לשלוח עזרה לבניית כלי דם חדשים, אחד מהם הוא VEGF. כלי הדם החדשים שצומחים בעקבות התהליך הם למעשה פריכים ולכן נוטים לדמם ולדלוף. כשיש דליפה מכלי דם לא תקינים ודימומים, מתחילות הפרעות בראייה. תפקידם של נוגדי VEGF הוא לבלום את פעולת חומר זה בעין ובכך לעצור ואף לשפר את הפגיעה העינית.

כיצד מתבצע הטיפול בנוגדי VEGF?

הטיפול המקובל היום הינו הזרקת התרופה לחלל העין. הטיפול ניתן על ידי רופא עיניים המומחה למחלות רשתית בהליך שנעשה במרפאה, כלומר אינו דורש חדר ניתוח. ההזרקה נעשית בהרדמה מקומית באמצעות טיפות הרדמה ובחיטוי העין בטיפות יוד מהול. מפסק מיוחד מחזיק את העין פקוחה כדי למנוע מהמטופל למצמץ והמטפל מזריק את התרופה דרך צד העין בבטחה. הזריקה עצמה נמשכת פחות משנייה, ומלבד אי נעימות קלה, היא אינה כרוכה בכאב. לאחר מכן, המטופל משוחרר לביתו כשהוא מתבקש להימנע ממגע בעין המורדמת. הטיפול ניתן תחילה אחת לחודש ולאחר מכן מרווחי הטיפול עשויים להשתנות (תלוי בסוג התרופה והתגובה לטיפול). לאחר סדרת טיפולים נדרשת הערכה מחודשת של המצב העיני הכוללת בדיקת רופא עיניים, בדיקת OCT והחלטה על המשך טיפול.

מהן תופעות הלוואי הצפויות עם הזריקות?

ישנן מספר תופעות לוואי אשר המטופל עשוי לחוות לאחר ההזרקה:

  1. תחושת צריבה בעין לאחר הפעולה, אשר ניתן להקל עליה עם שימוש בטיפות תחליפי דמעות.
  2. הופעת שטפי דם על לובן העין אשר חולפים עצמונית.
  3. לעיתים ישנן בועיות אויר זעירות בנוזל התרופה שניתן לראות במשך כיממה לאחר ההזרקה, אשר נספגות עצמונית מהעין. חשוב לציין כי תופעות אלו הינן יחסית שכיחות ועשויות לגרום לאי נעימות קלה לאחר ההזרקה איך אינן משפיעות על חדות הראיה. כמו כן, קיים סיכון נמוך לזיהום בעין עקב הזריקה שנאמד ב־0.03%.

בסך הכול מדובר בטיפול בטוח שנעשה בכל יום כמאות פעמים ברחבי הארץ.

מהם טיפולי הסטרואידים ל־DME?

בין 30% ל־40% מהמטופלים עם בצקת מקולרית לא יגיבו לטיפול בנוגדני VEGF. במקרים אלו ניתן לתת טיפול אחר שניתן בהזרקות ממשפחת הסטרואידים. למעשה תרופות אלו פועלות הן כנוגדי VEGF והן כנוגדי דלקת, ובכך נותנות מענה גם לתהליכי הדלקת המתרחשים במקרה של התפתחות הבצקת. הטיפול העיקרי היום הוא שתל המוזרק לעין אשר פועל בשחרור איטי ומתכלה עם הזמן באופן טבעי. טיפול זה נחשב לטיפול יעיל מאוד.

כמו כן, לטיפולים בסטרואידים שתי תופעות לוואי ידועות: האצת התפתחות קטרקט, תופעה שאינה אמורה להטריד את מי שכבר לוקה בקטרקט או עבר ניתוח קטרקט, אך היא כן רלוונטית למטופלים צעירים יותר שהטיפול עשוי להאיץ בהם את הקטרקט. תופעה נוספת היא עלייה בלחץ התוך עיני, שעשויה לגרום למחלת גלאוקומה. תופעות לוואי אלו עשויות להתרחש אצל כ־15% עד 20% ממטופלי DME שעוברים טיפול בסטרואידים.

מתי מטפלים בלייזר?

הטיפול שהיה מקובל יותר בעבר, לפני עידן נוגדי VEGF,  הוא טיפול מסוג 'לייזר פוקאלי'. מטרת הטיפול היא לצרוב ולסגור את כלי הדם הקטנים הפגומים והדולפים (מיקרואנאוריזמות), ובכך להפחית את כמות הנוזל הדולף ברשתית. מחקרים שנעשו מאז הראו כי טיפול בזריקות נוגדי VEGF משיג תוצאות טובות יותר בחדות הראייה בהשוואה לטיפול בלייזר הפוקאלי. כיום טיפול זה יכול לשמש כטיפול משלים בשלב מאוחר, כלומר במקרים שבהם הזריקות מביאות לתגובה חלקית או העדר תגובה למספר תרופות, והוא יתבצע בדרך כלל בנוסף להזרקות.

מהו טיפול לייזר PRP?

בטיפול PRP או פוטוקואגולציה פאנרטינלית, המטרה היא 'להקריב' את אותם אזורים איסכמיים, אשר לא קיבלו מספיק חמצן ומזון בהיקף הרשתית. אזורים אלו אינם משפיעים באופן משמעותי על הראייה. צריבה של האזורים הללו בלייזר מנטרלת למעשה את התאים שמפרישים את ה־VEGF, ובכך מונעת את כל התהליך שעלול להוביל להיווצרות הבצקת. הטיפול בלייזר מסוג PRP מתאים למטופלים שסובלים מרטינופתיה סוכרתית שגשוגית, כלומר מחלה מתקדמת יותר של רטינופתיה סוכרתית שיכולה להתרחש עם או בלי DME, ובה מתרחשת הנצה של כלי דם חדשים שיכולה להביא לדימומים בתוך העין ולסיבוכים כמו היפרדות רשתית. חשוב להדגיש כי בטיפול PRP נעשה נזק בלתי הפיך ופגיעה בשדה הראייה ההיקפי של האדם. תתכן פגיעה ביכולת ההסתגלות בין אור לחושך או ביכולת אקומודציה (ראייה לקרוב). כמו כן, גם אם התאים ההיקפיים ברשתית נפגעו, תמיד יהיו תאים אחרים שיוכלו להפריש את ה־VEGF. מחקרים שבחנו את הטיפול ב־PRP מול הטיפול בנוגדי VEGF מצאו כי הטיפול בנוגדנים לא פחות יעיל מטיפול PRP ובנוסף נמנעות אותן תופעות לוואי.

כיצד ניתן לייעל ולהביא לתוצאות טיפול מיטביות ?

בימים אלו נעשים מחקרים שבוחנים טיפולים מתקדמים, המשלבים עיכוב מסלולים נוספים מעבר לעיכוב ה־VEGF, טיפולים גנטיים וכיוצא באלה. המטרה היא הפחתת הנטל על המטופל ומלוויו, הרופאים והמערכת הרפואית כולה, הפחתת מספר הטיפולים והביקורים של המטופל במרפאה תוך שמירה על יעילות ובטיחות לאורך זמן. עד אז, אפשרויות הטיפול שעומדות לרשותנו הן טובות ויעילות, אך הצלחתן דורשת את שיתוף הפעולה של המטופל והיענות לטיפול. ככל שנקדים את הטיפול, כך גוברים הסיכויים לשמר ולשפר את חדות הראייה ולמנוע סיבוכים מאוחרים. מחלת עיניים סוכרתית שאיננה מטופלת יכולה בסופו של דבר להביא לירידה משמעותית ובלתי הפיכה בראייה, לצורך בניתוחים ואף לאובדן ראייה מוחלט במקרים מתקדמים. איזון הסוכרת ומעקב צמוד לאיתור כל ביטוי עיני של סוכרת בשלבים מוקדמים הוא בעל חשיבות רבה למניעת נזקים בלתי הפיכים לראייה. ברגע שהמטופל נמצא מתאים לאחד הטיפולים, ההתמדה בטיפול היא קריטית וחיונית עבור הצלחת הטיפול, השבת הראייה ושימורה לטווח הרחוק.

שיתוף

מידע נוסף

בודק...